Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Update: Gemeente wil minder controleren op wapenbezit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 mei 2015, 14.08 uur

De gemeente gaat het aantal wapencontroles in de stad omlaag schroeven. Dat schrijft burgemeester Van der Laan vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Het terugbrengen van het aantal wapencontroles en het preventief fouilleren in risicogebieden, is een wens van de coalitiepartijen in de raad. Uit het rapport Wapencontroles 2013-2014 blijkt dat het aantal wapenincidenten in de stad met twaalf procent is gedaald. Een kwart van de incidenten was in een van de drie veiligheidsrisicogebieden, waar de politie preventief mag fouilleren.

De burgemeester wil dat Zuidoost verdwijnt als een van de drie veiligheidsrisicogebieden, omdat het aantal wapenincidenten daar met 25 procent gedaald is. Het centrum blijft het komend jaar nog wel een gebied waar preventief gefouilleerd mag worden door de politie. Bij opspelende veiligheidsproblemen wil Van der Laan kleinere gebieden als risicogebied aanwijzen. In die gebieden mag de politie dan drie maanden lang fouilleren.

Het aantal wapencontroles van de politie daalde al van 141 naar 87. Het aantal gefouilleerde personen werd ook al flink minder: van 149 naar 105. De politie vond gemiddeld 2,2 wapens per honderd personen.

Lees ook: Politie vernietigt 'wapencollectie' Leidseplein

Ook het draagvlak voor de controles daalde het afgelopen jaar. Elf procent van de Amsterdammers is tegen wapencontroles, tegen zeven procent vorig jaar.