Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Geen noemenswaardige incidenten bij dodenherdenkingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 mei 2015, 01.19 uur

Naast de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam wordt er op verschillende andere plekken in de stad stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Zo ook in het Amstelpark bij fusilladeplaats Rozenoord. De verschillende herdenkingen in de stad zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Bij de herdenking in het Amstelpark is onder andere stadsdeelbestuurder Sebastiaan Capel (D66) aanwezig. Eerder op de avond was er een stille tocht, die eindigde op de plek van de herdenking. Aan het eind van de oorlog werden op Rozenoord meerdere verzetsstrijders gefusilleerd. Op acht verschillende dagen tussen 18 januari en 14 april 19945 werden vermoedelijk 140 Nederlanders doodgeschoten. Van hen zijn er 100 met naam bekend. De eerste fusillade vond plaats na een staking van de Amsterdamse Knokploeg, de Raad van Verzet en de Ordedienst, tegen de registratie van arbeidskrachten in het kader van de Arbeitseinsatz.

Monument
Vlakbij Rozenoord werd afgelopen vrijdag een nieuw monument onthuld. Het gedenkteken, in de vorm van verspreid opgestelde lege stoelen, herinnert aan de gevallenen. Alle honderd stoelen rusten op een betonnen steen waarop naam, geboortedatum en datum van overlijden van één van de slachtoffers staan. Het is een ontwerp van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Ram Katzir, nadat stadsdeel Zuid een ontwerpwedstrijd had uitgeschreven.
 De ceremonie kon nog niet bij het nieuwe monument gehouden worden, omdat daar nog niet klaar voor is. Het oude monument moet plaatsmaken, omdat de A10 verbreed gaat worden. 

abc5media_video_0

Dam
Op de Dam in woonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de nationale dodenherdenking bij. Het koninklijk paar legde voorafgaand aan de twee minuten stilte een krans bij het monument. Prinses Beatrix was niet bij de herdenking aanwezig. Na het stiltemoment klonk het eerste couplet van het Wilhelmus. Eerder op de avond woonde het koninklijk paar een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk bij. Bij de herdenking waren zo'n 20.000 mensen aanwezig. Een woordvoerder van politie laat weten dat de ceremonies in de stad verliepen zonder noemenswaardige incidenten.