Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] OM over 'Fuck de koning': 'Je mag veel zeggen, maar er is een grens'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 mei 2015, 19.45 uur

'Fuck de koning en de koningin!' Mag je dit roepen in het openbaar? Volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet.

En daarom gaat het OM activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen. Al-Jaberi riep deze woorden vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet op het Beursplein. De uitspraak zou zeer beledigd zijn voor het koningspaar, maar volgens de advocaat van Al-Jaberi is het van de zotte om iemand hier voor te straffen.

Lees ook: 'Van der Laan moest hard lachen om arrestatie 'Fuck de koning'-activist'

'Mijn cliënt was nog niet eens klaar met zijn toespraak, of hij werd door vier agenten van het podium getild en vastgezet', stelt advocaat Willem Jebbink. 'Hier is geen sprake van belediging. Als iemand bijvoorbeeld zegt: 'Beatrix is een hoer', wat in het verleden ook wel eens gebeurd is, dan is dat veel duidelijker een belediging. We hebben nog geen reactie van de koning en koningin. We hebben ze wel als getuigen opgegeven omdat we graag willen weten of ze zich in hun eer en goede naam aangetast voelen'.

OM: 'Er is een grens'
Maar volgens officier van justitie Willem Nijkerk is het terecht dat het OM over is gegaan tot vervolging.  'Je mag veel zeggen in dit land en in deze stad, maar er is een grens. Wat het OM betreft is die grens overtreden op 16 november, het is aan de rechter om te oordelen of hij dat ook vindt. Of de koning en koningin zich beledigd voelen is strafrechtelijk gezien ook niet zo interessant. In de wet staan nou eenmaal dat je ze niet mag beledigen.'
abc5media_video_0

'Ik zou het nooit doen'
Op het Koningsplein zijn opvallend veel Amsterdammers te vinden die vinden dat 'Fuck de koning' toch echt net even een stapje te ver gaat. 'Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Ik vind sowieso dat je niet moet zeggen 'fuck die, of fuck die'', stelt een voorbijganger. 'Ja, je kán het wel zeggen. Maar ik zou het nooit doen', vult een ander aan.