Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Strijd om ADM-terrein barst opnieuw los

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 mei 2015, 20.24 uur

Het was een tijdje rustig rondom het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied, maar de bewoners van Amsterdams grootste culturele vrijhaven hebben een nieuwe dagvaarding ontvangen.

De eigenaren willen het terrein in het Westelijk Havengebied terughebben. De rechter zal zich de komende periode over het dossier buigen, dat al behoorlijk wat pagina's telt.

De huidige bewoners zitten er al achttien jaar. Hoewel de erven van Bertus Luske ze waarschijnlijk gewoon krakers noemen. De omstreden vastgoedman kocht het terrein van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij in 1997, maar de plek werd al snel gekraakt. Waarop Luske eigenhandig probeerde het terrein te ontruimen.

Procedures
Luske werd in 2003 doodgeschoten waarna zijn erven de strijd rond het ADM-terrein overnamen. Om de zoveel jaar werd er geprocedeerd, maar tot nu toe altijd zonder resultaat. Afgelopen week ontvingen de bewoners echter plots een nieuwe dagvaarding. Wat voor plannen de eigenaren nu met het terrein hebben, blijft echter nog even onduidelijk. Ze willen nog geen reactie geven tot de uitspraak van de rechter en ook de gemeente tast nog in het duister over de inhoud van deze plannen.

'Wij blijven'
De bewoners zijn sowieso niet van plan te vertrekken. 'Dit is een plek waar je zoveel facetten van jezelf kunt onderzoeken', vertelt bewoner Suwanne Jo. 'Wij met z'n 125'en doen echt wat voor de stad. Ja, we zitten er goedkoop, maar we zorgen ook dat iedereen hier kan komen. Er is interactie met de stad', stelt Hay Schoolmeesters. 'Ik denk dat we behoorlijk wat argumenten hebben waarmee we de rechtbank kunnen overtuigen dat er niet zomaar in het voordeel van de eigenaren wordt besloten. Het is niet leuk, maar we leggen het zwaard weer in het vet!'