Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 stelt Kamervragen naar aanleiding van 'Fuck de koning'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 mei 2015, 00.45 uur

D66 heeft Kamervragen gesteld vanwege 'Fuck de koning'. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot vandaag om activist Abulkasim Al-Jaberi te vervolgen vanwege de uitspraak. Dit schiet D66 in het verkeerde keelgat.

Alexander Pechtold zelf en Gerard Schouw zijn in de vragen kritisch over de vervolging vanwege majesteitsschennis. Zo vragen de D66'ers zich af of er een dreigende situatie was ontstaan of dat er werd opgeroepen tot haat of geweld. Ook wordt er gevraagd in hoeverre het recht van vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren zwaarder wegen dan majesteitsschennis.

Lees ook: [Video] OM vervolgt actievoerder na roepen 'Fuck de koning'

Op die manier lijkt D66 eigenlijk de hele wet in twijfel te trekken. Zo vraagt de  partij ook waarom er nog actief tegen majesteitsschennis wordt opgetreden. Volgens het OM is er een grens en is deze tijdens de demonstratie overtreden

Al-Jaberi riep de woorden vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet op het Beursplein. De demonstrant kreeg al een boete van 500 euro gekregen, maar dit vocht hij aan. Het OM liet het voorval vervolgens voor de rechter komen.