Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen onwettigheden bij toespraak omstreden islam-prediker in Oost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 mei 2015, 12.08 uur · Foto: YouTube

De bijeenkomst in de Nasr-moskee in Oost, waar de omstreden islamprediker Sheikh Adel al-Kalbani zijn opwachting maakte, is zonder incidenten verlopen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er 'niets onwettigs gezegd of gedaan'.

Bij de lezing was een politieagent en, omdat de sjeik in het Arabisch sprak, een tolk aanwezig. Ook werd het Openbaar Ministerie achter de hand gehouden, mochten er toch uitspraken gedaan worden die tegen de wet waren. Dat laatste bleek dus niet het geval. Volgens de woordvoerder is er ook niets gezegd dat niet strookt met 'Nederlandse normen en waarden'.  

Al-Kalbani zal vanavond opnieuw een lezing verzorgen in de stad, nu in de Badr-moskee aan de Willem Leevendstraat in West. Bij die bijeenkomst zullen dezelfde voorzorgsmaatregelen genomen worden als bij de lezing bij de moskee in Oost. 

De komst van de sjeik was omstreden, omdat hij zich eerder intolerante uitspraken had gedaan over joden en christenen. In december 2013 werd hem een visum om Engeland in te reizen geweigerd. Behalve in andere lezingen van de prediker, in Groningen en Eindhoven werden afgezegd.  

Lees ook: Maatregelen in verband met komst omstreden imam