Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Privacyvereniging dreigt met aangifte tegen Cition

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 mei 2015, 11.03 uur

Privacybelangenvereniging Privacy First wil dat parkeerbeheerder Cition het weer mogelijk maakt om bij parkeerautomaten met contant geld te betalen. Doet het bedrijf dat niet, dan doet Privacy First aangifte.

Met het oog op privacy zou het voor iedereen mogelijk moeten zijn om met munten te betalen, dat vindt de  belangenvereniging. Maar daarvoor moet Cition de parkeerautomaten ombouwen. Zo schrijft De Telegraaf

Lees ook: 'Massaal protest tegen kentekenparkeren'

'Zelfs als iemand wegens privacybezwaren weigert zijn kenteken in te voeren, kan diegene middels de banktransactie alsnog worden geïdentificeerd', zegt Bas Filippini, voorzitter van Privacy First. Volgens Filippini geldt naast het recht op anonimiteit in de openbare ruimte, ook het recht op anoniem betalen. Privacy First hintte voor onze camera al eerder op een rechtszaak om contant betalen mogelijk te maken.

Lees ook: [Video] Schendt kentekenparkeren nu wel of niet je privacy?

Filippini spande eerder een succesvolle rechtszaak aan tegen Cition. Deze ging om het verplicht invoeren van het kenteken. De gemeente zou onterecht inzage kunnen hebben in de locatie waar een auto geparkeerd staat. Filippini kreeg gelijk en hoefde zijn boete niet te betalen.

Sinds juli 2013 is het niet meer mogelijk om contant te betalen bij  parkeerautomaten. Sindsdien moeten automobilisten hun kenteken invoeren bij de parkeerautomaten.