Stad

NL
V

Derde van Nederlanders vindt zoenende mannen aanstootgevend

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2015, 09.20 uur · Foto: Flickr/ Ron Frazier

Uit onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 35 procent van de bevolking het aanstootgevend vindt als mannen in het openbaar zoenen.

Nederlanders staan over het algemeen positief tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT), maar intimiteit in de openbare ruimte ligt soms gevoelig. '28 procent heeft er meer moeite mee als zij hand-in-hand lopen, dan wanneer dit een man en een vrouw zijn', valt te lezen het in het rapport 'Wel trouwen, niet zoenen'. Toch staan de meeste Nederlanders volgens het rapport in het algemeen niet negatief tegenover LHBT’s. 'Gelijke rechten worden ondersteund en vriendschappen met LHBT’s of homoseksuele docenten zijn geen probleem.'

Meer voorlichting op scholen 
'Het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt', concludeert de belangenorganisatie voor homoseksuelen COC in een reactie. 'Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand-in-hand lopen', aldus voorzitter Tanja Ineke. Het COC pleit voor betere voorlichting over LHBT's op scholen.

'Daartoe zou het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies', vindt de organisatie. Volgens het COC is er op opleidingen voor leraren 'zeer summier’ aandacht voor het onderwerp. Nederlanders blijken ook naar internationale maatstaven een positieve houding te hebben ten opzichte van op homoseksualiteit. 'Dat Nederland niet meer bovenaan de lijst staat, heeft vooral te maken met de toegenomen tolerantie in landen als Spanje, Zweden, IJsland en Denemarken', aldus het rapport.