Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onrust in de Bijlmerbajes: 'MRSA-patiënten gewoon tussen andere gedetineerden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2015, 23.52 uur

Het is onrustig in de Bijlmerbajes, nadat afgelopen vrijdag bekend werd dat twee gedetineerden besmet zijn met de MRSA-bacterie. De zogenoemde ziekenhuisbacterie kan voor infecties zorgen bij mensen met lage weerstand. Normaal worden patiënten in quarantaine geplaatst, maar dat is nu - tot frustratie van de gevangenen- niet het geval.

Eén van de besmette mannen wordt bijgestaan door advocaat Michiel de Bruijn. De veroordeelde zit sinds december vast voor het importeren van verdovende middelen. Hij had toen al last van zijn gezondheid, zegt zijn advocaat, maar er werd niet naar hem geluisterd. 'Hij heeft op het punt gestaan om zich van de trap te laten vallen, zodat hij zijn been zou breken en hij in een ziekenhuis nagekeken zou worden', zegt de raadsman tegen AT5.

Om dat te voorkomen werd de man toch medisch onderzocht en toen kwam dus aan het licht dat hij besmet is met de ziekenhuisbacterie. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie liet weten dat de man daarop afgezonderd werd van de andere gedetineerden. Dat is volgens De Bruijn niet gebeurd: 'Mijn cliënt heeft op het nieuws gehoord dat hij in quarantaine zou zitten, maar hij was toen gewoon met andere gevangenen'.

Zorgen om gezondheid
En dat zorgde voor veel onrust bij gedetineerden en hun familie, zij maken zich zorgen om hun gezondheid of de gezondheid van hun dierbare. Een medewerker van de gevangenis, die in de media moest vernemen dat gevangenen besmet waren met de bacterie, bevestigt die onrust tegenover AT5 en vertelt dat ook het personeel zich zorgen maakt.

Ook is niet duidelijk wat er met de patiënten moet gebeuren. Volgens Michiel de Bruijn wordt zijn cliënt door andere patiënten gemeden: 'Persoonlijk contact is er nauwelijks. Hij liep laatste de kerk in, toen vertrokken de andere bezoekers. Die denken: 'Hij is besmet, daar moet ik niets van hebben'', zegt de advocaat erover. In een reactie laat het ministerie weten dat het incident volgens de protocollen is afgehandeld. 

Lees ook: Gevangen Bijlmerbajes hebben 'ziekenhuisbacterie' MRSA

Google Maps