Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

[Video] 'Grootste SAIL van de wereld' wordt over de hele stad verspreid

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 juli 2015, 12.38 uur

SAIL Amsterdam zal meer over de stad verspreid zijn dan ooit. Dat bleek op de aftrap, die vanmiddag werd verricht door onder meer burgemeester van der Laan. Het duurt nog precies 100 dagen voordat het zeilevenement van start gaat. De organisatie spreekt over 'de grootste SAIL van de wereld.'

In augustus komen er ongeveer 5000 schepen naar de stad, waaronder meer dan 50 zogeheten Tall Ships. Die komen van over de hele wereld gezeild en er zijn al veel onderweg. Er worden honderdduizenden bezoekers verwacht en die worden dit jaar verspreid over vijf verschillende gebieden, die allemaal een eigen kleur hebben en de naam 'Oceaan' dragen.

Zo is de 'Oranje Oceaan' rond de IJhaven het hart van SAIL, daar komen de grote Tall Ships te liggen. De 'Rode Oceaan' is de grachtengordel en draait om kunst en cultuur. Het NDSM-terrein wordt de 'Groene Oceaan' en daar draait het om duurzaamheid en techniek. 

Ook zijn er veel andere evenementen, zoals de pieremachocheltocht, waar iedereen met een kleurrijk scheepje zich voor kan inschrijven, en vuurwerk aan het einde van elke dag van het evenement. 

Aan de andere kant zal de organisatie scherper toezien op de drukte en zal het dus moeilijker worden om in het gebied van de IJhaven te komen. Schepen die langer zijn dan 15 meter moeten 69 euro betalen om daar te kunnen varen. Dat was vijf jaar geleden gratis. Op overtreding van die regels staan forse boetes. Op de website van SAIL kunt u het volledige programma bekijken. SAIL duurt van 19 tot en met 23 augustus.