Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oliebollen, appels en peren: Van der Laan windt zich op over AD Misdaadmeter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 mei 2015, 01.25 uur

Burgemeester Van der Laan windt zich elk jaar weer op over de AD Misdaadmeter. In die test komt Amsterdam ook dit jaar uit de bus als onveiligste gemeente van Nederland.

'Ze doen een krokettentest en vooral hun oliebollentest is vermaard, maar hier vind ik het zelf oliebollen, want ze vergelijken appels met peren', aldus Van der Laan in een interview met AT5. Hij vindt dat op basis van de analyse die ze uitvoeren niet de conclusie te trekken valt dat Amsterdam de onveiligste stad is, onder andere omdat de krant het aantal aangiftes in Amsterdam alleen afzet tegen het aantal inwoners.

Toeristen
'Wat in de statistiek van het AD niet wordt meegenomen is het aantal toeristen dat de stad bezoekt en het aantal forensen', aldus Van der Laan. 'Amsterdam had zeventien miljoen toeristen over de vloer vorig jaar, Rotterdam maar anderhalf miljoen, of 1,7 miljoen als je de dagjestoeristen meetelt. (..) Als je dan ook nog weet dat Amsterdam het slechtste scoort als het gaat om zakkenrollen en straatroof, twee delicten waar de daders het natuurlijk gemunt hebben op de makkelijke kluifjes, dat zijn vaak de toeristen, dan weet je dat het een enorm effect heeft op de cijfers. Kijk je naar woninginbraken of overvallen, dan zie je dat Amsterdam het de laatste jaren ontzettend goed doet.' 

Uit de onderzoeken waar de burgemeester wel hoog van op geeft, komt de stad er dan ook een stuk beter uit. Het onderzoek van PriceWaterHouseCoopers naar dertig concurrerende wereldsteden bijvoorbeeld. Daarbij scoorde de stad het beste op veiligheid. 

Niet jaloers
Sowieso is het 'winnen' van de AD Misdaadmeter, door de burgemeester de 'oliebollentest' genoemd, volgens hem niet bepaald iets om van te dromen. Van der Laan: 'Er zit nog een ander ding aan die oliebollentest wat mij niet zo erg bevalt. (..) Hoe kleiner je bent, hoe makkelijker het is. De nummers 1, 2 en 3 zijn Korendijk, Capelle en Zuidhorn. Ik ben daar als burgemeester echt niet jaloers op hoor, en ik denk de gemiddelde Amsterdammer niet.'