Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Scientology zet kinderen in als psycholoog'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 mei 2015, 11.58 uur

De Scientology kerk zou kinderen inzetten voor psychologische sessies. Dit ontdekte het VARA-programma Rambam na een infiltratie bij de kerk.

Journalist Rinke Verkerk ging undercover bij de kerk en kreeg een sessie van een jongetje van elf, zo beschrijft Verkerk in de Volkskrant. De kerk, met een vestiging aan de Nieuwzijds Voorburgwal, is omstreden. 

Tijdens de infiltratie voor het VARA-programma deed Verkerk een aantal 'audits' bij de kerk. Hier werd ze gevraagd trauma's uit het verleden te herbeleven. In een geval gebeurde dit tegenover een elfjarige jongen. 'Ga terug naar het vroegste moment van pijn of ongemak', werd haar door de jongen gevraagd.

Ook ontdekte de journalist in het programma dat Scientology een basisschool in Amsterdam leidt: Onze Toekomst. De particuliere school zegt enkel scientology lesmethoden te hanteren. Op de school wordt, desgevraagd door Verkerk, onder andere beweerd dat de psychologie een belangrijke drijvende kracht achter Hitler was. Elke school die de lesmethode hanteert moet jaarlijks vier procent van haar omzet afdragen aan de kerk. 

In een reactie noemt de Scientology Kerk de uitzending 'sensationeel en ongenuanceerd'. Als ze simpelweg een verslag hadden gemaakt van wat ze tegenkwamen, dan had je vriendelijke mensen gezien die zich met elkaar verdiepen in de Scientology-filosofie en die zo tot nieuwe inzichten komen.' Aldus een woordvoerder in de Volkskrant.

De uitzending van Rambam is vanavond te zien.