Start van hoofdcontent

Stad

nl

Michael van Praag trekt zich toch wel terug als FIFA-kandidaat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 mei 2015, 13.41 uur · Foto: Flickr/Roel Wijnants

Michael van Praag trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat laat de geboren Amsterdammer via de KNVB weten.

Van Praag, voorzitter van de nationale voetbalbond, zegt zich na uitvoerig beraad aan te sluiten bij Prins Ali Bin Al-Hussein, de uitdager van Sepp Blatter uit Jordanië. Het is nog onduidelijk of de Portugees Luis Figo dat ook doet. De drie uitdagers van de huidige voorzitter van de FIFA waren al langer in overleg om hun krachten te bundelen.

Vorige week nog bespraken ze tijdens een geheime ontmoeting in Zwitserland hun kansen. Het trio reisde de afgelopen vier maanden de hele wereld over om de verschillende bondsvoorzitters van hun programma te overtuigen. Waarschijnlijk heeft Van Praag tijdens die bijeenkomst ingezien dat Bin Al-Hussein beduidend meer steun heeft bij de 209 aangesloten bonden dan hij zelf.

Van Praag bleef tot vandaag ontkennen dat hij overwoog zich terug te trekken. Wel benadrukte de oud-voorzitter van Ajax dat zijn voornaamste doel was verandering bij de FIFA aan te brengen. Het was hem er vooral om te doen dat Blatter niet herkozen zou worden. Wie de Zwitser uiteindelijk moest opvolgen, dat vond hij van ondergeschikt belang.

Van Praag licht donderdagavond zijn plannen toe tijdens een persconferentie.