Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bouwmaterialen en kledingstukken straks van schimmel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 mei 2015, 23.02 uur

Niemand zit op schimmel in zijn huis, of waar dan ook, te wachten. Nog niet, althans. Technologie-insituut Mediamatic is bezig met het ontwikkelen van allerlei nuttige toepassingen van het impopulaire verschijnsel. Bouwmaterialen of kledingstukken zijn, als het aan Mediamatic ligt, over een jaar of tien van schimmel.

'We gaan ons eigen isolatiemateriaal kweken uit afval', vertelt Willem Velthoven van Mediamatic. 'Kaf van stro is dit, daar zit oesterzwam, hier zie je er een paar. Dat groeit aan elkaar en dat vervangt dus piepschuim. Hiermee kan je gewoon een schuur isoleren.'

Het materiaal hangt aan elkaar met de wortels van de schimmel. In tegenstelling tot veel kunststoffen, zijn die wel makkelijk door de natuur af te breken. In een documentaire wordt het bouwmateriaal al het nieuwe plastic genoemd. Behalve als bouwmateriaal, wordt het zogenoemde mycelium ook als textielvervanger getest.

'Normaal als het opdroogt wordt het een brosse, dunne bende. Ik heb geprobeerd daar een vloeistof op aan te brengen zodat het flexibel blijft en dat is uiteindelijk gelukt. Mijn doel is om een levensgroot kledingstuk ervan te maken', zegt Aniela Hoitink.

Wie de schimmel al thuis wil toepassen, moet nog even wachten. Naar verwachting komen de eerste schimmelproducten pas over vijf a tien jaar op de markt. Wel geeft Mediamatic vanaf het najaar workshops om de materialen zelf te maken.