Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

VVD: 'Marktplaats prima alternatief voor bibliotheek'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 mei 2015, 11.55 uur

Als het aan de Amsterdamse VVD ligt gaat de stad eens kritisch kijken naar 'nut, noodzaak en kosten' van de Amsterdamse bibliotheken.

Voor de huidige 23 bibliotheekfilialen kreeg de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) dit jaar ruim 26.6 miljoen euro. Maar het is de vraag of dit wel nodig is, meent VVD-raadslid Rik Torn. 'In het verleden bleek in sommige OBA-vestigingen een uitgeleend boek elf euro aan subsidie te kosten. Tevens liggen sommige wijkbibliotheken slechts twee minuten per bus of 5 minuten per fiets uit elkaar. Het is niet meer dan normaal -zeker gezien de opkomst van digitale uitleen- dat nut, noodzaak en kosten van de huidige 23 bibliotheekfilialen onder de loep wordt genomen', aldus Torn. 

Marktplaats
De partij meent dat je tegenwoordig bijvoorbeeld prima zelf boeken kunt kopen en verkopen. 'Via websites als Marktplaats is de gehele Wereldbibliotheek voor een paar euro per titel te koop en eenmaal gelezen kan hetzelfde boek net zo gemakkelijk weer worden doorverkocht', stelt cultuurwoordvoerder Samira Bouchibti. 

Rotterdam
In Rotterdam is in 2012 al begonnen met de herstructurering van bibliotheekfaciliteiten. 'In 2010 telde die stad meer dan 20 bibliotheekfilialen, in 2020 zullen die vervangen zijn door zes bibliotheken, allemaal goed bereikbaar en met ruime openingstijden', aldus de VVD.