Stad

NL
V

Van der Bijl ging vrijuit dankzij getuigenis

23 maart 2009, 17.32 uur · Aangepast 25 maart 2009, 11.05 uur

De inmiddels geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl kwam in april 2006 vrij door een interventie van toenmalig officier van justitie Fred Teeven.

Van der Bijl zat dat jaar vast vanwege een hasjzaak. Omdat hij een belangrijke rol speelde als anonieme getuige in een onderzoek naar Willem Holleeder, werd hij vrijgelaten. Teeven, tegenwoordig Kamerlid voor de VVD, trad maandag op als getuige in de strafzaak in hoger beroep tegen Holleeder en enkele medeverdachten.

Holleeders raadslieden willen aan de hand van het getuigenverhoor nagaan hoe Teeven, die als officier leiding gaf aan het onderzoek tegen Holleeder, is omgegaan met een aantal cruciale getuigen.

Een week na zijn vertrek uit de cel werd Van der Bijl in zijn café aan de Jan van Galenstraat doodgeschoten. De uitvoerders van die liquidatie zijn gepakt en veroordeeld, de opdrachtgever(s) nog niet. Van der Bijl was al geruime tijd in het geheim in gesprek met politie en justitie. Hij wilde dat Holleeder werd aangepakt.

Teeven ontkende dat Van der Bijl enige andere toezeggingen zijn gedaan in ruil voor zijn belastende verklaringen. Datzelfde gold voor Maria Houtman, de weduwe van de in november 2005 doodgeschoten vastgoedhandelaar Kees Houtman. Voorafgaand aan zijn dood zou Houtman door Holleeder en zijn veronderstelde handlangers zijn afgeperst. Van der Bijl noch Maria Houtman heeft om tegenprestaties van het OM gevraagd, aldus Teeven.