Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: Drugs testen op dansvloer niet uitvoerbaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 19.58 uur · Foto: Anoniem

Het herinvoeren van testen op de dansvloer blijkt praktisch niet uitvoerbaar, vanwege het grote aantal evenementen in de stad. Dat blijkt uit het nieuwe beleidsplan van de gemeente. Ook strookt dit volgens de gemeente niet met het beleid van drugsvrije feesten en kunnen bovendien met sneltesten niet alle drugs worden herkend.

D66 opperde vorig jaar om pillen weer gewoon op de dansvloer te testen. Ook wilde de partij dat gebruikers beter worden voorgelicht over de gevaren. De gemeente ziet meer in het verbeteren van de faciliteiten op de twee huidige 'teststations' in de stad, waar gebruikers nu hun drugs kunnen testen. 'Deze bieden meer ruimte voor goede voorlichting en bieden inzicht in de drugsmarkt.'

In het nieuwe plan worden organisatoren bovendien verplicht bezoekers duidelijk te informeren over huisregels, de gezondheidsrisico's van drugs en de aanwezigheid en toegankelijkheid van gratis drinkwater. Ook moeten ze gekwalificeerde beveiligers en professionele medische hulpverleners inzetten, de in- en uitstroom van bezoekers goed reguleren en alle bezoekers controleren op wapens en drugs.

Evaluatie Amsterdam Dance Event
De gemeente heeft het beleid voor dance-evenementen aangescherpt na een evaluatie van het Amsterdam Dance Event vorig jaar. Tijdens het evenement overleden twee mannen en een vrouw nadat ze drugs hadden gebruikt. Het nieuwe beleid moet de gezondheidsrisico's verder beperken. Volgens de gemeente organiseren de meeste organisatoren hun evenementen 'goed en veilig'. Degenen die dat niet doen, lopen echter het risico dat zij in de toekomst geen vergunning meer krijgen.

Uit de evaluatie bleek dat bezoekers klaagden dat er geen gratis water beschikbaar was. Daarover kwamen 29 meldingen binnen, waarvan twaalf die betrekking hadden op één evenement. De verhuurder van de betreffende locatie is hierop aangesproken.