Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Expositie geeft Amsterdamse dak- en thuislozen een gezicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2015, 11.46 uur

Fotograaf Luuk Walschot heeft een portretserie gemaakt van Amsterdamse dak- en thuislozen. In de serie 'Choose Life' heeft de fotograaf hen in een intieme setting gefotografeerd om zo de verhalen achter de daklozen te laten zien.

Uit de portretten is op te maken dat het mensen zijn die veel hebben meegemaakt. In sommige gevallen misschien wel te veel. 'Dit is hoe ik toen was, het is duidelijk een portret van mijn tijd toen', vertelt voormalige dakloze Patricia ter Kuile. ' Ik heb 11 jaar geen eigen woning gehad. In die periode ben ik heel veel kwijtgeraakt. Mijn respect voor mijzelf. Ik ben drugs gaan gebruiken en heel veel gaan drinken.'

Het zware verleden van de daklozen is precies wat Walschot aantrok. Hij wilde weten of het de schuld van de daklozen zelfs is dat zij geen dak boven hun hoofd hebben. 'In hoeverre heb je een keus in het leven en ben je in staat je leven zelf te regisseren? In hoeverre ben je instaat je leven zelf te regisseren?', zo zegt hij. De fotograaf denkt dat er nooit een antwoord op die vragen te vinden is.

Volgens Ter Kuile kan het iedereen overkomen. 'Ik had vandaag weer een discussie met mensen die zeiden, mij overkomt het niet. Ik heb zoiets van, het kan iedereen gebeuren. Het is net een domino-effect, als het begint te vallen kan je het niet meer stoppen.'

De portretten zijn te zien in Koffiehuis De Volksbond op de Haarlemmerstraat. Daar hangen de portretten in ieder geval de komende maand. Beelden zijn ook te zien op de website van de fotograaf.