Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liander: 'Omgang met gas mag nooit routine worden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juni 2015, 19.04 uur

Netbeheerder Liander noemt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid een 'goed rapport' en kan zich vinden in de aanbevelingen.

'We hebben al een streng protocol, maar dat gaan we goed doorlopen. Want omgang met gasmeldingen mag nooit routine worden, ook niet als je een professional aan de lijn hebt', zegt een woordvoerder van Liander tegen AT5. Zij noemt het rapport een 'wake-up call'.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde vandaag haar rapport over de gasexplosie in flat Beukenhorst. Volgens de Onderzoeksraad moet voortaan beter in kaart worden gebracht waar de gasleidingen liggen en had ook de melding beter opgepakt worden. Vijftien minuten nadat werd gemeld dat er door graafschade gas was vrijgekomen, ontstond de ontploffing.

De Key
Woningcorporatie De Key laat in een schriftelijke reactie weten dat ze zich 'aan alle wetgeving heeft gehouden'. 'We zijn geschrokken dat uitvoerders bij werkzaamheden aan leidingen niet kunnen vertrouwen op de vastgelegde informatie. Deze informatievoorziening is bij wet geregeld en blijkt onvolledig.'

'De Onderzoeksraad constateert nu dat er grote gaten zitten in die wet- en regelgeving. Zolang deze gaten in de wet niet gedicht zijn, vraagt dat om extra alertheid van alle partijen. Zolang de gaten in de wettelijk informatievoorziening niet zijn gedicht, spant De Key zich extra in om alle informatie aan de uitvoerders beschikbaar te stellen.'

Onderzoeksraad voor Veiligheid