Start van hoofdcontent

Stad

nl

Monument op De Nieuwe Ooster voor schenken lichaam aan wetenschap

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 juni 2015, 17.12 uur · Foto: Edwin Butter

Op begraafplaats De Nieuwe Ooster hebben nabestaanden, docenten en studenten van de afdeling anatomie en neurologie van de VU en het VUmc een monument onthuld, ter nagedachtenis aan mensen die hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap hebben gesteld.

'Deze mensen leveren een enorme bijdrage aan medisch onderwijs en onderzoek, en daarmee aan de verbetering van de gezondheidszorg', stelde Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen VUmc, tijdens een besloten bijeenkomst op de begraafplaats. 'Wij merkten dat er bij nabestaanden, studenten, docenten en medewerkers behoefte was om meer aandacht te besteden aan deze mensen'. 

De Nieuwe Ooster stelde na overleg ruimte en budget beschikbaar voor het monument, dat ontworpen is door kunstenaar Léon van Kuijk. Bij de herdenkplaats zal de as van de overledenen worden uitgestrooid nadat het wetenschappelijk onderzoek is afgerond. In de toekomst zal jaarlijks een dienst verzorgd worden bij het kunstwerk, waar nabestaanden, studenten en docenten bij betrokken worden.