Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw wacht ons een zomer vol metro-ellende

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 juni 2015, 17.26 uur · Foto: Huey-dean van Eerde

De gemeente gaat de zomer weer optimaal benutten voor werkzaamheden. Net als vorige jaren dreigt het seizoen flinke vertraging op te leveren voor metroreizigers.

Een woordvoerder van het GVB laat weten dat metro 51 zeven weken lang volledig uit de running is. Daarnaast wordt het traject van lijn 50 flink ingekort. Het GVB zegt dat de maatregelen noodzakelijk zijn omdat er werkzaamheden zijn bij Station Zuid aan de Noord/Zuidlijn. Daarnaast geldt vanaf 5 juli de zomerdienstregeling, waardoor er in sommige gevallen al minder wordt gereden. Al geldt dat dit jaar niet voor de metro's die nog wel rijden, 50, 53 en 54.

Bij de werkzaamheden wordt de Noord/Zuidlijn definitief op het bestaande net wordt aangesloten. Ook het geheel nieuwe treinbeveiligingssysteem zal worden aangebracht. Vervelend voor (een deel van) de metroreizigers, zegt het GVB, maar wel noodzakelijk dat de metro tussen station Zuid en RAI hiervoor dit jaar in de vakantie niet kan rijden. Anders zou de Noord/Zuidlijn niet kunnen starten eind 2017.

28 juni tot en met 15 augustus
De werkzaamheden duren van 28 juni tot en met 15 augustus. Omdat het dan zomervakantie is, hebben minder reizigers last van de werkzaamheden. En een kleine pleister op de wonde is dat het GVB vervangend vervoer inzet. Maar, zo wordt erkend, de reiziger zal rekening moeten houden met langere reistijden.

Ook vorig jaar was er wekenlang onderhoud nodig en reden als gevolg daarvan veel minder metro's.