Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nabestaanden slachtoffer 'coke-killer' kwaad op politie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 juni 2015, 23.33 uur

De nabestaanden van de 22-jarige Brit Joel Mcdevitt, die in oktober slachtoffer werd van de coke-killer, zijn kwaad op de Amsterdamse politie. Zij vinden dat er niet goed is gehandeld en dat de dood van Joel voorkomen had kunnen worden.

De toerist uit het Engelse Burnley overleed nadat hij heroïne gebruikte die hem als cocaïne werd verkocht. Hij was de eerste van in totaal drie dodelijke slachtoffers van de zogenaamde 'coke-killer'.

Zijn vriend kreeg een hartaanval door de vervuilde drugs maar overleefde het op een haar na. Hij, een vriend, en de moeder van Joel vertellen in een uitgebreide reportage van Misdaad BV over hun verdriet. 'Je verwacht nog steeds dat hij zo binnenkomt lopen. Het is eenzaam zonder hem', vertelt zijn moeder. 

Woede
Naast hun verdriet, is er ook veel woede. Volgens de nabestaanden had de politie Joel nooit naar een politiebureau moeten brengen, waar Joel uiteindelijk overleed, maar naar het ziekenhuis. Daarnaast zijn ze kwaad omdat niemand uit Amsterdam ooit nog contact met hen heeft gezocht. 'Het ergste is dat we er nooit achter zullen komen wat er precies is gebeurd. We blijven met heel veel vragen achter. Je kunt in Amsterdam gaan feesten en drugs gebruiken, maar als je dood gaat, moet je zelf maar de consequentie daarvan ondervinden. Het lijkt wel alsof het Amsterdam niks kan schelen', stellen de nabestaanden.

Rijksrecherche: Geen fouten
De Rijksrecherche heeft het incident onderzocht en concludeert dat de politie niet nalatig heeft gehandeld. Volgens de Rijksrecherche is Joel in eerste instantie naar een ziekenhuis gebracht. Omdat hij zich al snel beter voelde, besloot hij zelf het ziekenhuis te verlaten, tot grote onvrede van de artsen. 

De Brit is vervolgens buiten door een politieagent opgespoord, die hem terug wilde brengen naar het ziekenhuis. Joel wilde dat alleen zelf niet. Omdat de politie de Brit ook niet buiten wilde laten, besloot ze hem mee te nemen naar een politiebureau. Daar werd Joel ondergebracht in het dagverblijf, waar hij in de gaten werd gehouden met een camera. Desondanks is hij in het politiebureau in zijn slaap overleden.

Bekijk de complete uitzending van Misdaad BV hieronder of via AT5.nl/misdaadbv

abc5media_video_1