Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Wapens Loosdrechtse wapenvondst niet gebruikt bij liquidaties'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2015, 12.29 uur

De wapens die in december in Loosdrecht in een woning werden gevonden zijn niet gebruikt bij Amsterdamse liquidaties, zo blijkt uit onderzoeken, schrijft De Telegraaf. De broers Frank, Peter en Richard T., bij wie de wapens werden gevonden, blijven wel vastzitten.

Het vermoeden bestond dat de wapens gebruikt zouden zijn bij eerdere liquidaties in de stad. Uit onderzoeken, waaronder schietproeven en DNA-onderzoek, blijkt echter dat er geen bewijs is gevonden dat de wapens ook zijn gebruikt. Dit schrijft De TelegraafEr werden in de Loosdrechtse woning onder meer zeventien kalasjnikovs gevonden, zes handvuurwapens, 36 handgranaten, kilo's coke en een machinegeweer gevonden. 

Lees ook: Grote wapenvondst Loosdrecht, mogelijk link met liquidaties Amsterdam

Voorlopige hechtenis
De broers zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van hun rechtszaak dit najaar. Vandaag werden verzoeken tot vrijlating door de rechtbank afgewezen. Justitie is bang dat Peter T. weer in de wapenhandel terecht komt. Hij is eerder veroordeeld voor een soortgelijk wapenfeit. Ook is justitie bang dat Richard, die ernstig schizofreen is, zich weer zal storten op wapens. Frank T. heeft ook geen schoon strafblad, daarom wordt ook hij niet vrijgelaten.

Lees ook: Aalbersberg: 'Open grenzen maken invoer wapens makkelijk'

Liquidatiegolf
Veel liquidaties in de stad werden gepleegd met een zelfde soort kalasjnikovs als die werden gevonden in Loosdrecht. De politie was dan ook blij de wapens te hebben gevonden. De wapens zijn niet gebruikt bij een bekend levensdelict, blijkt nu na onderzoek. Er is onder meer DNA-onderzoek gedaan, schietproeven en onderzoek naar vingerafdrukken gedaan.