Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Horeca-ondernemers over straatdealers: 'Dagelijks wordt hier drugs aangeboden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 juni 2015, 22.03 uur

Agressieve en dreigende straatdealers op de uitgaanspleinen. Het is eerder regel dan uitzondering, zeggen horecaondernemers op het Leidse- en het Rembrandtplein. Ze willen dat er snel maatregelen komen.

Gisteren volgde AT5 twee Britse toeristen die zeggen dat ze op de uitgaanspleinen continu worden lastiggevallen door straatdealers. 'Het ergste was toen een man zei, als je geen drugs van me koopt steek ik je in je buik. Toen was ik wel bang', zei een van hen.

Lees ook: Toeristen continu lastiggevallen door dealers: 'Koop cocaïne of ik steek je in je buik'

'Het is echt zo erg als het lijkt. Dagelijks lopen mensen hier drugs aan te bieden', zegt Giel Swaan van belangvereniging Horeca Leidsebuurt. 'Ook horeca-ondernemers die zeggen, 'hey, wegwezen', worden vaak bedreigd. De dreigementen zijn er zeker.' Hij pleit voor zwaardere straffen voor drugsbezit, ook als het om nepdrugs gaat. 

'Ik hoef dit soort tuig niet op straat'
De VVD wil nu dat de grote uitgaanspleinen worden aangemerkt als plek waar structurele overlast is van straatdealers, dat is nu bijvoorbeeld  op de Wallen al het geval. Als dealers dan betrapt worden, krijgen ze een gebiedsverbod en mogen ze er drie maanden lang niet meer komen. 

'Het hele gebied wordt gewoon een dealeroverlastgebied en als je daar vervolgens wel weer je gezicht laat zien nadat je zo'n gebiedsverbod hebt gekregen, dan pakken we je gewoon keihard aan. Ik hoef dit soort tuig niet op straat. Dit is niet het Amsterdam dat ik wil', zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgoz.

'Accepteren'
GroenLinks ziet niets in het VVD-plan. 'Ik geloof niet dat dat helpt. Ik denk dat je ook, tot op zekere hoogte, moet accepteren dat het in een grote stad als dit, waar drugs gebruikt wordt, zo is', zegt fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. 'Ik zou veel liever hebben dat we veel beter informeren. Jongens, het kan aangeboden worden, doe het niet.'