Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

New Urban Café brengt de 'Heilbron collectie' naar Noord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juni 2015, 01.29 uur

Noord heeft er sinds deze week een nieuwe ontmoetingsplek bij voor geïnteresseerden van thema's als slavernij, kolonialisme, feminisme en racisme. In het New Urban Café aan het Van der Pekplein kunnen liefhebbers boeken lezen uit de collectie van wijlen socioloog Waldo Heilbron.

'Het is een bibliotheek vol interessante boeken vanuit een de-koloniaal perspectief, omdat wij vinden dat er te weinig aandacht is voor diversiteit in het onderwijs en in de normale bibliotheken. We willen deze collectie, de erfenis van Waldo Heilbron, beschikbaar maken voor Amsterdams en Nederlands publiek', aldus initiator Mitchell Esajas.

Thiëmo Heilbron, de zoon van Waldo, is blij dat het 'Urban Café' er nu is. 'We doen dit in de nalatenschap van mijn vader, die deze collectie boeken tijdens zijn werk heeft verzameld. Hij wilde ook dat de waarde van deze boeken voor de gemeenschap werd opengesteld.

'We hebben heel veel positieve reacties gehad. Daar ben ik heel blij mee. Heel veel mensen die eigenlijk zeiden van; dit had er al veel eerder moeten komen. Ik vind het mooi dat dat mij laat zien dat er echt behoefte is aan deze boeken en de verhalen die zij vertellen.'