Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kort geding advocaten tegen overheid om afluisterpraktijken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juni 2015, 09.14 uur

Advocatenkantoor Prakken d'Oliveira uit Amsterdam en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) willen met een kort geding inlichtingendienst AIVD dwingen te stoppen met het afluisteren van advocaten.

Dat is de inzet van een kort geding woensdag in Den Haag dat de advocaten hebben aangespannen tegen de overheid. De advocaten vinden dat de praktijk, waar lang weinig over bekend was, het recht op een eerlijk proces schendt.

Lees ook: Amsterdamse advocaten vaak en lang afgeluisterd 

'Iedereen moet ervan uit kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is', benadrukken de advocaten Michiel Pestman en Sébas Diekstra. De advocaten willen dat het afluisteren stopt of dat in ieder geval een onafhankelijke rechter hier vooraf toestemming voor geeft.

Het staat inmiddels vast dat advocaten van het kantoor Prakken d'Oliveira, die onder meer terrorismeverdachten bijstaan, langdurig zijn afgeluisterd door de AIVD. Pestman maakt deel van dat kantoor uit. Ook de MIVD mag advocaten afluisteren als de dienst denkt dat dit nodig is, bleek onlangs uit een brief van minister Jeanine Hennis van Defensie aan advocaat Diekstra.