Start van hoofdcontent

Stad

nl

Holleeder staat vandaag weer voor de rechter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juni 2015, 10.34 uur

Topcrimineel Willem Holleeder moet vandaag weer voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. De rechters kijken naar zijn mogelijke betrokkenheid bij criminele afrekeningen, in elk geval bij de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook wordt hij beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Holleeder zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Lees ook: Ex-vriendin en zussen Holleeder waren wanhoop nabij

Op 25 maart verscheen Holleeder voor het eerst in deze zaak in het openbaar. Toen hield hij zijn kaken stijf op elkaar. Hij ging niet in op de belastende verklaringen over zijn betrokkenheid bij liquidaties, die zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra over hem hebben afgelegd. De rechter vroeg nog of hij wilde reageren. 'Op dit moment niet', was zijn antwoord.

De getuigenissen van de drie vrouwen maken volgens de aanklagers duidelijk dat Holleeder ook achter de moorden op onder anderen Cor van Hout (2003), zakenman Willem Endstra (2004) en crimineel John Mieremet (2005) zit. Het OM beslist later of Holleeder ook voor deze liquidaties wordt vervolgd. 

Zussen vrezen wraak
Willem Holleeder mag sinds vorige week weer bellen vanuit de gevangenis, meldt De Telegraaf. Zijn zussen zouden volgens de krant nu vrezen dat hij wraakacties regelt vanuit de gevangenis. 

AT5-verslaggever Dennis Kornman is vandaag bij de rechtszaak aanwezig: