Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Verzet tegen banden Amsterdam met Tel Aviv en Ramallah

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juni 2015, 13.51 uur

Het kon weleens een heet middagje worden in en om de Stopera. De plannen van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv (Israël) én een samenwerkingsverband Ramallah (Palestina) stuiten op weerstand..

Vanmiddag wordt de samenwerking met de twee steden besproken in de commissie Algemene Zaken. GroenLinks heeft al aangegeven dat ze de band met Tel Aviv niet zien zitten. Fractievoorzitter Rutger groot Wassink schrijft in een blog: 'Zo lang Israël Palestina bezet, de mensenrechten structureel schendt en de nederzettingenpolitiek continueert, heeft Amsterdam -als stad die de mensenrechten hoog in het vaandel heeft- er simpelweg niets te zoeken.' Collegepartij SP, eerder zeer kritisch over samenwerking met Tel Aviv, zal kritisch te kijken naar het voorstel, maar het niet blokkeren, zo liet fractievoorzitter Daniel Peters weten op twitter. 

Diverse organisaties, veelal gelieerd aan Palestina, hebben al aangegeven vanmiddag te protesteren bij de Stopera. 

Maar ook de samenwerking met Ramallah is nog geen voldongen feit. Fractievoorzitter Marja Ruigrok van de VVD zegt dat haar partij eerst wil afwachten wat er precies voor afspraken gemaakt worden met de Palestijnse stad. 'Het moet wel op basis van wederkerigheid zijn, en geen verkapte subsidie worden. Er moet eerst duidelijk worden op welk gebied we precies samenwerken. Dus wij moeten ons standpunt daarover nog in de fractie bepalen.'