Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan draait besluit 24-uurs-opvang Robert Kochplantsoen deels terug

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juni 2015, 23.55 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zijn excuses aangeboden aan de buurtbewoners van het Robert Kochplantsoen in Oost. Hij is het met hen eens dat nóg een opvang in de buurt niet wenselijk is en heeft besloten dat de 24-uurs-opvang voor tachtig kwetsbare asielzoekers er maximaal zes maanden komt, in plaats van permanent.

In de commissievergadering spraken boze buurtbewoners de burgemeester vanavond toe. Zij voelen zich door de gemeente genegeerd, omdat de gemeente het plan voor de 24-uurs-opvang ondanks massaal protest gewoon had doorgezet. In de buurt zitten al drie soorten opvang, waaronder een vrouwenopvang, een kliniek voor ambulante jeugdzorg en verderop een 24-uurs-opvang voor daklozen.

Van der Laan erkent dat nóg een opvang te veel druk op de buurt uitoefent. Er is volgens hem niet genoeg tijd geweest om tot een goede keuze te komen. Hij heeft daarom besloten om op zoek te gaan naar een andere locatie. Vanwege tijdgebrek zal de 24-uurs-opvang wel alsnog per 1 juli op de locatie open gaan. Over uiterlijk zes maanden moet er een nieuwe plek gevonden zijn, maar gestreefd wordt om dit binnen drie maanden te doen.

De burgemeester zal zijn plannen dinsdag toelichten bij een bewonersbijeenkomst.