Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marktkoopmannen woest om plan van 'mafkees' voor autovrije Nieuwmarkt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 juni 2015, 21.01 uur

Een deel van de Nieuwmarkt wordt vanaf 3 augustus tenminste drie maanden autovrij. Op de markt verwachten ze niet dat de proef een succes gaat worden.

Op laad- en losverkeer tussen 7.00 en 11.00 uur 's ochtends na, wordt het plein verboden terrein voor auto's.  'Als wij op een gegeven moment, na 11.00 uur, niet meer van het plein af kunnen... we moeten er af kunnen. Als er nood aan de man is of als er iets gebeurt of je moet naar het ziekenhuis, dan kun je er niet af', zegt een marktkoopman. 

Tegelijkertijd komen er 's avonds fietsparkeervakken op de plekken waar overdag de marktkramen staan. Een marktkoopvrouw: 'De kramenzetter die komt hier 's ochtends om zeven uur, die moet eerst alles gaan weghalen. Ik ben er echt niet blij mee.' Een ander: 'Wij staan hier al weet ik hoe lang op de markt, nu komt een of andere mafkees het weer veranderen.'

Lees ook: 'Elke dag een bijna-ongeluk op de Nieuwmarkt'

De meeste horecabedrijven op de Nieuwmarkt zijn wel weer tevreden over het plan, dat bedoeld is om de drukte op het plein te beperken. Toeristen, Amsterdammers, automobilisten, fietsers en voetgangers zitten elkaar er nu geregeld in de weg. 'Ik vind het een goed plan, er worden zo vaak toeristen aangereden. De auto's gaan hier superhard, de taxi's zeker', zegt een café-eigenaresse.