Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mysterieus ondergronds geluid Nieuwmarkt lijkt niet veroorzaakt door metro

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juni 2015, 17.22 uur

Twee jaar onderzoek naar het mysterieuze ondergrondse geluid rond de Nieuwmarkt-buurt, heeft geen duidelijkheid geschapen. Het geluid lijkt niet te worden veroorzaakt door (werkzaamheden aan) de metro. Wel wordt incidenteel herrie veroorzaakt door een zogeheten ES-las, die deel uitmaakt van het metrospoor.

Lees ook: Mysterieus metro-lawaai houdt Nieuwmarktbuurt uit slaap

Al in 2013 vermoedden onderzoekers van Dienst Metro dat de geluiden door de metro werden veroorzaakt, maar het bleef een raadsel waar het geluid precies vandaan kwam. Vorig jaar werd er in april en december gekeken of het geluid was veranderd ten opzichte van de jaren '80, toen de metro werd opgeleverd. 'Het trillingsniveau bleek op één locatie inderdaad gestegen', zegt Bauke Hoogzaad op de Noord/Zuidlijn-website.

Het geluid bleek afkomstig van elektrische scheidingslassen in het metrospoor onder het gebouw Pentagon. Deze lassen verbinden de spoorstaven met elkaar. Een van de vier onderzochte lassen bleek meer geluid te maken dan de rest. De las wordt na de zomer aangepakt, maar blijkt niet de veroorzaker van het brommende geluid dat in de woningen boven de metro te horen is. De oorzaak van die brom moet waarschijnlijk buiten de metro gezocht worden. 

Uit een ander onderzoek dat TNO uitvoerde in opdracht van stadsdeel Centrum, blijkt dat er in de kelderboxen van het Pentagon muren zijn gemetseld die niet goed zijn geïsoleerd. Hierdoor kunnen trillingen doorgegeven worden aan het gebouw. Het stadsdeel is met de woningbouwcorporaties van het Pentagon in gesprek om dit te verhelpen.