Stad

GGD Amsterdam start proef met omstreden hiv-medicijn PrEP

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juni 2015, 17.06 uur

GGD Amsterdam gaat als eerste gezondheidsdienst in het land een proef uitvoeren met PrEP-pillen. Dat zijn medicijnen waarmee een Hiv-besmetting voorkomen kan worden. De proef, die plek biedt aan 370 homoseksuele mannen en transgenders, gaat vandaag van start. Critici noemen PrEP een vrijbrief voor onveilige seks.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat het gebruik van de pil effectief is, het aantal nieuwe hiv-besmettingen nam in de onderzochte situaties af met 86%. De deelnemers aan het experiment in de stad zullen gratis medicijnen krijgen. Het onderzoek loopt tot eind 2018.

Er wordt gekeken of de pillen inderdaad zorgen voor een afname in het aantal hiv-besmettingen. Daarnaast wordt bekeken hoe trouw de medicijnen genomen worden en of het gebruik van de pil invloed heeft op het gebruik van condooms.

Vrijbrief
Tegenstanders van het medicijn, dat in Amerika al gebruikt wordt, zijn bang dat PrEP een vrijbrief is voor onveilige seks. 'Jarenlang hebben we geïnvesteerd in het belang van veilige seks, en dat gooien we nu overboord, want er is PrEP', zei hiv-patiënte en activiste Sylvia de Ruguma eerder tegen AT5.

Lees ook: 'Hiv-medicijn PrEP is vrijbrief voor onveilige seks'

Belangstellenden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via de website van GGD, volgens een woordvoerder is er veel animo voor deelname aan het onderzoek. De onderzoeksgroep bestaat uit homoseksuele mannen en transgenders, omdat 70 procent van de nieuwe hiv-besmettingen bij deze groepen geconstateerd worden.