Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Panoramaterras Oude Kerk al voor officiële opening zwaar omstreden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 juni 2015, 21.31 uur

De spitse daken van de Oude Kerk op de Wallen zijn gedurende een aantal maanden zo spits niet meer. De Japanse kunstenaar Taturo Atzu ontwierp namelijk een groot terras, dat om de torens van de kerk heen gebouwd is. Het kunstwerk wordt vandaag officieel geopend, maar is al vóór die opening omstreden. Buurtbewoners en liefhebbers van de kerk vrezen voor schade aan het gebouw.

Via een enorme stellage die rond de kerk gebouwd is, kunnen bezoekers het dakterras bereiken. Kerktorens die normaal in stipje in den hoge zijn, kunnen nu aangeraakt worden. De bedoeling is dat bezoekers van het terras zich bewust worden van hun erfgoed. 'Omdat de binnenstad dichtbebouwd is en weinig ruimte biedt, wilde ik deze grote, open ruimte creëren, zodat mensen hun leefomgeving vanuit een ander perspectief zien', zegt de Japanner erover. 

En: dat werkt. 'Heel bijzonder, omdat je de stad op een andere manier ziet. Maar ook als je helemaal laag gaat zitten, dan ben je in een andere wereld, omdat het dakterras helemaal wit geschilderd is', laat een bezoeker enthousiast weten. En ook een ander vindt het kunstwerk prachtig: 'Die daken van de kerk lopen heel spits samen, dat zie je anders nooit'. Minder blij is Bert Nap, die aan de Oude Kerk verbonden is als klokkenluider. Samen met een groep liefhebbers van het gebouw en buurtbewoners timmerde hij vanmiddag pamfletten op de kerk.   

Oude dame
'Het is een heel oud gebouw, met een middeleeuws dak en daar is een platform opgezet dat enorm zwaar is. Dat moet je gewoon niet doen, met zo'n oude dame', zegt Nap erover. En hij wordt gesteund door het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie, dat ook tegen de komst van het kunstwerk adviseerde. Toch gaf de gemeente een vergunning af en kwam het platform er.

Volgens de Stichting Oude Kerk is er geen reden tot onrust. 'Er is samengewerkt met onze renovatiearchitect en met een constructeur. Bovendien wordt het project continue gemonitord door onszelf en de gemeente', laat Fleur van Muiswinkel van de stichting weten. Het panoramaterras is nog tot en met 6 september te bezoeken.