Start van hoofdcontent

Stad

nl

FNV 'niet gecharmeerd' van stedenband Tel Aviv

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2015, 12.39 uur · Foto: foto jaap/ Pro Palestina-demonstratie op de Dam (archief)

FNV Amsterdam is 'niet gecharmeerd' van het voorstel van een stedenband met Tel Aviv of elke 'steun aan het huidige beleid van de staat Israël'. Ze zijn dan ook fel tegen de samenwerking.

FNV Amsterdam laat weten dat ze wel voor elke vorm van steun en samenwerking zijn die de Palestijnen ondersteunt en niet ondermijnt. De werknemersvereniging heeft dit laten weten in een brief aan de gemeenteraad.

Lees ook: Banden met Tel Aviv en Ramallah op losse schroeven na intrekken steun SP

Een delegatie van de FNV met voorzitter Ton Heerts is in februari afgereisd naar, wat de FNV 'bezette gebieden' noemt, en gesproken met zowel de Israëlische als de Palestijnse vakcentrales. Naar eigen zeggen is de FNV in die gebieden gestuit op een gebrekkige infrastructuur in vergelijking met Israël, water tekort, uitbuiting van werknemers en enorme werkloosheid. De vereniging zegt ook dat de 'nieuwe hele rechtse regering die pas is aangetreden weinig hoop' biedt voor de nabije toekomst.

Na eerder ontstane commotie over de op handen zijnde stedenband werd het onderzoek naar de eventuele samenwerking verlengd. Eerder was er sprake dat de stedenband van de baan zou zijn. Volgens burgemeester Van der Laan is dit echter niet het geval. Een links blok bestaande uit de PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren is tegen de samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv.