Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Coalitie definitief tegen verdere sluiting ramen op de Wallen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juli 2015, 15.17 uur

Een meerderheid in de gemeenteraad van D66, VVD en SP wil definitief stoppen met het sluiten van ramen op de Wallen.

Tot op heden hebben 126 ramen op de Wallen plaatsgemaakt voor bijvoorbeeld ateliers en winkels. De gemeente was van plan dit met nog eens 83 ramen doen. De coalitie-partijen lieten eerder al weten daar bepaald niet enthousiast over te zijn. 
 
De afgelopen weken is hier verder over gesproken en zijn er door ambtenaren antwoorden gegeven op vragen van de raadsleden. Vanochtend werd het onderwerp besproken in de commissie Algemene Zaken en kwam het definitieve oordeel van de coalitie: 
 
D66-raadslid Ariëlla Verheul: Wij zouden het liefst helemaal niets meer sluiten. We willen dat de sekswerkers hun werkplek houden en niet uit het zicht raken van de politie.' D66 wil wel dat er wordt doorgegaan met het vergroten van de leefbaarheid. Hoe dit dan precies in zijn werk moet gaan als er wordt gestopt met het sluiten van ramen werd niet geheel duidelijk. SP-raadslid Peter Kwint: 'Wij zijn al jaren tegen het sluiten van ramen. Je verplaatst dan de problemen.' Marja Ruigrok van de VVD, de partij die in de vorige coalitieperiode nog voor het sluiten van ramen pleitte: 'Het sluiten van ramen is voor ons nooit een doel op zich geweest. Ik heb het gebied zien verbeteren. Betere functiemenging, het Oudekerksplein is verbeterd. Onze inzet is nu flink minder sluiten.'
 
De coalitie erkende dat nu helemaal stoppen met het sluiten van panden juridisch lastig is in verband met lopende afspraken die al gemaakt zijn. 
 
Dennis Boutkan, raadslid voor de PvdA liet weten de ommezwaai van D66 en de VVD niet te begrijpen: 'Je moet kijken naar de lange termijn en niet iedere keer als er een nieuw college aantreedt wisselen van standpunten. Het gemak waarmee D66 en de VVD afspraken aan de kant schuiven vind ik niet fair naar betrokkenen en zeker niet naar de ondernemers en bewoners.'
 
Burgemeester Van der Laan: 'We hebben bestemmingsplannen vastgesteld, dat zijn wetten voor 10 jaar. We moeten onderscheid maken tussen wat we politiek voelen en wat er juridisch is afgesproken.' De burgemeester zegt vertrouwen te hebben dat de gemeenteraad dat snapt en daar recht aan wil doen.