0
Whatsapp

Stad

Slettenhaar niet blij met zaad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juli 2015, 19.18 uur

Het Vondelpark en een deel van de tuinen van het Rijksmuseum zijn sinds deze week bezaaid met tweehonderdduizend hennep- en wietzaden.

Een groep kunstenaars is verantwoordelijk voor de actie en wil zo een statement maken tegen de vertrutting in de stad. Stadsdeelbestuurder in Zuid, Paul Slettenhaar, is 'not amused' en wil de kunstenaars de schade laten betalen: 'Je ziet dat mensen onkruid strooien bij museum en het park, dat is asociaal, ga iets doen waar anderen geen last van hebben, niet op een manier waarmee het de burger geld kost.

Volgens de kunstenaars van het project was wietzaad de logische keuze om een statement te maken tegen vertrutting in de stad. Noah Latif Lamp van kunstenaarscollectief Indebt Studio: 'Hennep, wiet en horen zjin echt iets van A'dam. Allereerst is het kunst, het is geen actie. Als ik zo rondkijk snap ik dat ze het hier in Zuid niet leuk vinden.'

Mocht er schade ontstaan dan gaat de rekening naar de kunstenaars, aldus Slettenhaar: 'We kijken wat er gebeurt, onze plantsoenenonderhoud houdt het in de gaten, als het weg moet moeten ze betalen.' Kunstenaar Lamp denkt niet dan het zo'n vaart zal lopen: 'Als de planten uberhaupt al komen. We zien het wel.'

'Ik ben geen botanicus'

Paul Slettenhaar heeft ondertussen ook zijn licht laten schijnen bij de groenvoorziening van het stadsdeel, en ook die denken dat de schade wel mee zal vallen. 'Ik ben geen botanicus, maar de groenmensen zeggen dat ze het niet gaan overleven de winter. Maar zowel, dan zijn zij verantwoordelijk', aldus de stadsdeelbestuurder.

Whatsapp