Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Drank & Drugs gaat internationaal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juli 2015, 00.34 uur

Dat Amsterdammer Lil' Kleine samen met Ronnie Flex een hit scoort momenteel met Drank & Drugs is al breed uitgemeten. Maar ook over de Nederlandse grens lijkt het nummer het goed te doen.

Ruim 10 miljoen keer is de videoclip momenteel bekeken op YouTube. Ook internationale sites als 9GAG en Reddit is het nummer ondertussen opgevallen. 'Verwarrend en verslavend', zo noemt 9GAG het nummer.

Maar wat maakt dit nummer nou zo succesvol? Wim van Helden, dj bij Q-Music, legt uit: 'In Nederland is het natuurlijk vooral de tekst. Daarover werden zelfs Kamervragen gesteld. Maar naast de tekst denk ik vooral dat het de melodie is. Het is een heel gek nummer. Ook als je de tekst niet luistert denk je: wat is dit? Het valt meteen op.'

Peter van Brummelen, muziekjournalist bij Het Parool, vindt het nummer briljant en noemt het dé zomerhit die Nederland nodig had: 'Het nummer is grappig, de beat is best wel spannend en het filmpje is heel erg gek.'

Zowel Wim van Helden als Peter van Brummelen maken de vergelijking met Gangnam Style. De Zuid-Koreaanse rapper PSY scoorde in 2012 een monsterhit met dat nummer.