Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Protestantse Kerk en stadsdeel West maken ruzie over orgel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juli 2015, 20.35 uur · Foto: Google

Ruzie om het orgel in de Nassaukerk: stadsdeel West en de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) stapten er zelfs om naar de rechter.

De PKA wilde het mechaniek van het enorme muziekinstrument vervangen, maar daar was het stadsdeel het niet mee eens. Het orgel is namelijk een monument en zoals bij alle andere monumenten in de stad geldt: daar mag niet zomaar aan geklust worden. De PKA was echter van mening dat alleen het orgelfront van monumentale waarde is en zag daarom geen probleem in het vervangen van het binnenwerk.

De rechtbank gaf uiteindelijk het gelijk aan het stadsdeel: 'het gehele orgel dient als gemeentelijk monument te worden beschouwd, ook al wordt de mechaniek niet expliciet in de omschrijving ervan genoemd'. Volgens de rechter heeft de PKA onvoldoende aangetoond dat er geen alternatieven zijn voor de sloop van het binnenwerk. Daarnaast oordeelde de rechtbank 'de uitoefening van de godsdienst met behoud van het orgel, niet onmogelijk of onredelijk moeizaam te achten.' Ook met een minder mooi klinkend orgel kan er dus nog een prima kerkdienst gehouden worden, zo vindt de rechter.