Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Eiland voor de rijken' is nu krakersbolwerk

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juli 2015, 22.57 uur

Het zou een eiland voor de rijken worden, maar nu is het het rijk van krakers. Het Amsteleiland op de grens van Amstelveen met Ouderkerk aan de Amstel is afgelopen vrijdag gekraakt.

Het eiland was ooit een bedrijventerrein met scheepsloodsen en enkele woningen. Het moest een walhalla voor de rijken worden nadat ondernemer Marco Krol het in 2009 kocht. De bewoners moesten wijken en plaatsmaken voor kapitale villa's van tussen de drie en zes miljoen euro met een hek eromheen. Een echte enclave voor de rijken dus. Maar nu er na jaren leegstand nog altijd geen schop in de grond is gegaan, is het terrein dus gekraakt. 

Barbecue
'We hebben meteen buurtbewoners op bezoek gehad', vertelt kraakster Andrea. 'Ze wensten ons veel geluk en zijn blij dat er nu eindelijk eens iets met het eiland gebeurt. Ze kunnen nu met ons hier van de natuur genieten en we nodigen ze uit voor een buurtbarbecue'. 

De eigenaar wil AT5 niet te woord staan. Maar volgens verschillende bronnen is er geen geld meer voor het prestigieuze project. Daarnaast is het contract met de gemeente Amstelveen verlopen. Al maanden proberen ambtenaren contact met de eigenaren te krijgen, dat lukte niet, totdat het eiland werd gekraakt. Ook de gemeente Amstelveen vindt dan ook dat er nu snel iets moet gebeuren.

'Verkoop het dan, zou ik zeggen'
'Wij willen dat er wat gebeurt, maar hij (Krol red.) zal het moeten doen', stelt wethouder Herbert Raat. 'Wij kunnen ook niet in zijn portemonnee kijken, maar bij vastgoed gaat het altijd om geld. Maar als hij het zelf niet kan ontwikkelen, verkoop het dan zou ik zeggen'.

Of er al aangifte is gedaan van de kraak is nog niet bekend. De krakers hebben een advocaat in de arm genomen.