Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Wagen uit 1938 keert terug naar de Kerkstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juli 2015, 20.08 uur

De Kerkstraat heeft een rijk verleden als het op vierwielers aankomt. En een deel van dat verleden keerde onlangs terug...

De Kerkstraat werd ooit speciaal aangelegd zodat herenhuizen aan de Keizersgracht een achteringang hadden voor hun koets. Begin negentiende eeuw werd de straat het epicentrum van de Amsterdamse auto-industrie. Museum van Loon, sinds een aantal jaar ook eigenaar van een koetshuis aan de Kerkstraat, besteedt de komende tijd in de tentoonstelling 'made in de Kerkstraat' aandacht aan de levendige rijtuig- en auto-industrie in de straat.

Deel van de tentoonstelling  is een Gatso Ford Kwik, waarvan de carrosserie in 1938 door de firma Schutten en van Bakel werd gemaakt in de Kerkstraat. 'Mijn vader wilde altijd snelle auto's hebben voor rally's en races', vertelt Tom Gatsonides, de zoon van de originele eigenaar. 'Hij was een vindingrijke man. Toen hij de mogelijkheid kreeg om een chassis en een motor te kopen liet hij een vriend de body ontwerpen en die is uiteindelijk hier gebouwd'.

'Wat veel mensen dus niet weten is dat dit niet alleen een straat was voor koetshuizen', vertelt Tonko Grevers van Museum van Loon. 'Maar er zijn ook auto's gebouwd. Ik vind dat zo'n sensatie! Dit was écht het epicentrum van de auto-industrie in Amsterdam'.

Tot 16 augustus is de auto in Museum van Loon te bewonderen.