Start van hoofdcontent

Stad

nl

Piloten bezorgd om drones in aanvliegroute Schiphol

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 augustus 2015, 20.42 uur

Drones zijn een doorn in het oog van piloten. Vanaf 1 oktober wil de overheid de regels voor het vliegen van drones versoepelen, maar volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers is het wachten op het eerste ernstige ongeluk. Piloten pleiten voor meer informatie bij de verkoop van drones.

In Nederland zijn inmiddels al tienduizend drones verkocht en dat aantal stijgt nog steeds. Piloten vrezen dat er daarom steeds meer drone-vliegers zullen zijn die de regels niet goed kennen. Zo zouden in Amsterdam veel mensen niet eens weten dat ze niet met drones mogen vliegen.

'Een meneer uit de Beethovenstraat die een drone van een kilootje koopt en hem lekker de lucht in laat op de aanvliegroute van baan twee-twee, dat is de aanvliegroute boven de Beethovenstraat. Die realiseert zich niet dat als hij zijn drone honderd meter omhoog laat dat hij dan precies in de vliegroute zit van Schiphol', reageert Arthur van den Hudding van Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. 'De kans bestaat dat zo'n ding dan door de voorruit van een vliegtuig komt.'

Toch denken de drone-vliegers dat dat wel een erg somber beeld is. 'Die kans bestaat altijd, maar je moet ook kijken hoe groot die kans is. Die kans is echt ontzettend klein. Het is vaak een onderbuikgevoel. Piloten hebben vaak een reserve tegen alles dat onbemand is, dat levert soms wel eens emotionele conclusies en gedachtes op. We zijn het er niet mee eens dat het zo ver wordt doorgetrokken', aldus Richard Branderhorst van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart.