Start van hoofdcontent

Stad

nl

Litjens weet het zeker: 'Dit heeft consequenties voor NZ-lijn'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 augustus 2015, 21.36 uur

Het wegvallen van een grote partij als Imtech zal ongetwijfeld consequenties hebben voor het Noord/Zuidlijn-project. In hoeverre het de planning raakt, is alleen nog niet te zeggen. Dat zei verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens vanochtend.

Imtech maakte eerder op de dag bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Het bedrijf verzorgt de aanleg van kabels, leidingen, liften en roltrappen en is betrokken bij alle installatiewerkzaamheden die te maken hebben met de stations en tunnels

Imtech vormt samen met Visser & Smit Bouw het samenwerkingsverband VIA NoordZuidlijn, dat de afbouw van de metrolijn verzorgt. 'We hebben een inventarisatie gemaakt van alle projecten waar we met Imtech te maken hebben. De kwetsbaarheid zit hem in de specifieke kennis, bijvoorbeeld elektriciteitsvoorziening in een metrosysteem, dat is kennis die je niet overal kan krijgen. Dus het is van het grootste belang dat deze mensen door blijven werken.' 

Lees ook: 'Situatie Imtech heeft directe gevolgen voor werkzaamheden Noord/Zuidlijn'

Litjens wacht nog het faillissement en de daar eventuele uit voortvloeiende doorstart af. 'Er moet eerst nog een faillissement worden uitgesproken en dan moet nog blijken of dit bedrijfsonderdeel een doorstart kan maken. Zo ja, dan zal het er een stuk positiever uit zien. Als dit niet het geval is, dan zal er met Visser & Smit Bouw gekeken moeten worden hoe we de continuïteit van de werkzaamheden kunnen waarborgen. Zij zouden het kunnen overnemen, of een andere partij kunnen vinden. Er wordt nu gewoon doorgewerkt.

Pas later zal moeten blijken wat de concrete gevolgen zijn voor het project. 'De consequenties zijn nu niet duidelijk, die moeten we in kaart brengen. ik kan wel zeggen dat het wegvallen van zo'n grote partij consequenties zal hebben. In hoeverre dat de planning van de Noord/Zuidlijn raakt, is nog niet te zeggen. Daar komt hopelijk snel helderheid over.