Start van hoofdcontent

Stad

nl

PrEP-pilgebruiker: 'Niet iedereen is aan het condoom te krijgen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 augustus 2015, 20.17 uur

Net als 550 anderen schreef Pieter Claeys zich in voor een proef met de hiv-preventiepil PrEP. Critici van de pil zijn bang dat het gebruik ervan onveilige seks in de hand werkt.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. 'Vorig jaar kwam ik een aantal dingen te weten over PrEP toen ik op vakantie ging naar San Fransisco, waar het ingevoerd is en op grotere schaal verspreid wordt. Ik heb daar wat mensen gesproken en het leek mij, voor mijzelf een heel interessant middel om te nemen. Ik ben iemand die het gewoon liever zonder condoom doet', vertelt Claeys aan AT5.

De GGD startte een test met de pil en die blijkt razend populair. In de aanmeldingsprocedure schreven maar liefst 550 mannen zich in, veel te veel voor de 370 te vergeven plekken. De GGD is niet heel erg verrast over de massale belangstelling, ook is de organisatie niet bang dat de pil soa's in de hand zou werken. 'Het standpunt van de GGD is heel duidelijk en dat is: PrEP is goed, want het beschermt heel goed tegen hiv-infecties als je het trouw inneemt. Maar het biedt geen enkele bescherming tegen andere soa', zegt Elske Hoornenborg van de GGD.

Lees ook: Hiv-pil hype onder Amsterdamse homo's

Toch snapt Claeys wel dat mensen kritiek hebben op het niet willen gebruiken van een condoom. 'Mensen zien het als de norm maar laten we gewoon uitgaan van de feiten en van de realiteit en niet denken dat iedereen maar aan het condoom te krijgen is.' Claeys zegt heel goed te begrijpen dat de hiv-preventiepil niet help tegen andere soa's, maar dat risico neemt hij. 'Die zijn over het algemeen makkelijk behandelbaar en aan hiv zit je gewoon de rest van je leven vast.'

Mensen die aan de test mee willen doen worden nu gescreend door de GGD. De onderzoeksresultaten moeten in 2018 meer duidelijkheid geven over de PrEP-pil en het gebruik ervan.