Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geenstijl-journalist Jan Roos aangevallen door groep jongeren in West

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 augustus 2015, 20.20 uur

Jan Roos, journalist voor Geenstijl, is vanavond door een groep Marokkaanse jongeren aangevallen in de Baarsjes in West.

'Ik liep naar de parkeermeter om hem bij te vullen en toen kwam ik langs een speelveldje. Daar werd al het een en ander geroepen. "Ik neuk je kankermoeder", het bekende werk', vertelt Roos aan AT5. 'Toen ik bij de auto kwam begon het plots stenen te regenen, niet heel erg leuk'. Volgens Roos kwam de groep van zo'n 12 à 15 Marokkanen toen op hem afgelopen: '"We gaan je doodslaan" werd er geroepen, en toen leek het alsof ze de daad bij het woord gingen voegen.'

Roos vertelt hoe de groep op hem afkwam. 'Ik dacht wel even nu heeft mijn laatste uur geslagen. Ze kwamen op me afgelopen met stenen, stokken en ijzeren staven'. Maar in plaats van weg te rennen besloot Roos juist in de aanval te gaan en dat verwachtte de groep allerminst, zo vertelt hij. 'Ik kwam tot op vijf meter van ze en toen gingen ze er vandoor. Maar toen ik terugliep kwamen ze alweer op me af.' Roos vertelt hoe een donkere man hem nog probeerde te helpen. 'Maar hij werd ook uitgescholden voor kankerneger'. Een oudere Marokkaanse man probeerde de boel te sussen en stelde Roos voor dat hij misschien beter weg kon gaan.

Roos vertelt dat er uiteindelijk geen fysieke confrontatie geweest is. Hij is niet gewond geraakt: 'ik ben aardig tussen de stenen en stokken door geslalomd'. Aangifte doen gaat Roos niet. 'Nee joh dat heeft toch helemaal geen zin, het stikt hier van de Marokkanen, hoe moet ik nou vertellen wie wat gedaan heeft'. Ondanks het feit dat hij geschrokken is, is hij ook blij dat hij niet weggerend is. 'Ik accepteer het gewoon niet.'

Net aangevallen door 12 Marokkanen in Amsterdam-West met stokken, ijzeren staven en stenen. Omdat ik bij PowNed heb gewerkt.

— Jan Roos (@LavieJanRoos) 11 augustus 2015

Politie
De politie probeert inmiddels in contact te komen met Roos. 

@LavieJanRoos Wij komen graag telefonisch met u in contact om te horen wat er precies gebeurd is. Ook wanneer u geen aangifte wilt doen.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) 12 augustus 2015

UPDATE 12-8 18.00 uur
Bij de confrontatie zou Roos op zeker moment ook zelf een wapen ter hand hebben genomen. Dit meldt Het Parool woensdagavond op basis van getuigen. Omwonenden melden dat Roos op zeker moment een kapmes in zijn hand had. De verslaggever zelf stelt dat het gaat om 'een knuppelachtig ding' dat hij in zijn auto bewaart. 'Ik heb het daar liggen om mezelf te beschermen. Als ik het niet had gepakt, had ik nu in het ziekenhuis gelegen', aldus Roos. 

Eerder maakte Roos geen melding van het wapen. 'Het lijkt mij interessanter dat ik door een roedel bloeddorstige honden werd aangevallen dan dat ik mij heb geprobeerd te verdedigen', stelt hij hierover. Een buurvrouw meldt verder aan Het Parool dat er 'met wat kleine dingen' gegooid is. Van gooien met straatstenen, stokken of ijzeren staven was volgens omwonenden geen sprake.