Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Bruisende buurtonderneming' bedreigd met sluiting

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 augustus 2015, 22.31 uur

Buurtonderneming MidWest in de Baarsjes wordt bedreigd met sluiting.

De initiatiefnemers van het creatieve bedrijfsverzamelgebouw hoopten op een financiële overeenkomst met de wethouder Financiën, maar die trekt zich terug. Een aderlating voor de buurt volgens stadsdeel West. Zij zien Midwest juist als een voorbeeld van succesvol sociaal ondernemerschap.

Jarenlang stond het schoolgebouw aan de Cabralstraat bij het Mercatorplein leeg. Tot een aantal buurtondernemers er een levendig stukje stad van maakten. Er worden werkplekken en vergaderruimtes verhuurd en cursussen gegeven waar de vaste lasten van worden betaald. Midwest zou het pand kopen en pas over tien jaar betalen zodat ze het geld bijeen kunnen krijgen. Maar het college van B&W trekt zich nu terug en wil huur gaan vragen. 

Commercieel
En die huur bedraagt vijftig euro per vierkante meter. 'Een acceptabel bedrag', meent verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens. Maar volgens Anita Groenink van Midwest betekent dit de doodsteek voor MidWest in de huidige vorm. 'Dan zouden we er een commerciële instelling van moeten maken. Op zich niks mis mee, maar we willen juist dat dit een plek blijft voor de hele buurt.'

Stadsdeel West snapt de opstelling van de centrale stad ook niet. 'Het pand staat midden in een woonwijk en was een donkere vlek. Maar dankzij de komst van MidWest is er nieuwe dynamiek en is deze buurt een stuk levendiger. En dat is hard nodig', aldus Jeroen van Berkel van het stadsdeel.

Speculatie
Ook het college is enthousiast, maar meent dat de constructie met de uitgestelde betaling 'speculeren met een gemeentepand is' en daarom wettelijk gezien niet mag. De gemeente benadrukt dat het de maatschappelijke meerwaarde van MidWest inziet en daarom geen hoge huur wil rekenen. 'Het gaat om een kostprijsdekkende huur van vijftig euro per vierkante meter per jaar. Dat is onder het niveau van bijvoorbeeld een Broedplaats', aldus de gemeente. Begin september wordt de situatie rond MidWest besproken in de commissie Vastgoed.