Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met 1100 man op de pont tijdens Sail

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 augustus 2015, 17.40 uur · Foto: Jos van Zetten

Het GVB zet tijdens Sail twee extra grote veerponten in, die reizigers van en naar Noord gaan vervoeren. Op het grootste veer kunnen 1100 mensen per oversteek meegenomen worden.

Het autoveer dat normaal vaart tussen de Distelweg in Noord en de Westerdoksdijk is aanpast. Er zijn meer veiligheidsmaatregelen genomen, waardoor de boot die normaal 800 man mag vervoeren, er nu 1100 aan boord mag hebben. De 'superpont' gaat tijdens Sail varen tussen een tijdelijke steiger aan de De Ruyterkade, 300 meter ten oosten van de huidige opstap en vaart vervolgens naar het IJplein. Een tweede grote pont, voor 800 mensen gaat varen tussen Noord en de Javakade op het Java-eiland.

Het GVB laat weten dat er 'zo nodig zonder dienstregeling' gevaren gaat worden en gaan de veren tussen de aankomende tallships door laveren. 'Reizigers van en naar Noord zitten daarmee tijdens hun overtocht vijf minuten op de eerste rang tijdens SAIL-IN', zegt een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Naast de grote veren zijn er nog extra vervoersmaatregelen tijdens Sail. Zo wordt tram 10 ingekort en rijden er geen bussen van en naar het Java- en KNSM-eiland. Tram 26 gaat juist extra vaak rijden. Voor de gehele dienstregeling tijdens Sail, kun je de website van het GVB  checken.