Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdcommissaris: 'Speel niet voor eigen rechter'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 augustus 2015, 21.53 uur

Amsterdammers moeten niet voor eigen rechter gaan spelen als ze getuige zijn van bijvoorbeeld een gewapende overval of een straatroof.

Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor naar aanleiding van een aantal recente incidenten in Amsterdam, waarbij burgers het heft in eigen hand namen.

Zo sloeg eind juli een vader van een driejarig meisje een schennispleger in elkaar, die achter zijn dochter aanzat. Een paar dagen later werd een overvaller van een supermarkt belaagd en in elkaar getrapt in Osdorp. En op de Keizersgracht werd een straatrover het water ingejaagd door het slachtoffer.

Emotie
'Aan de ene kant willen we graag dat burgers participeren, maar er is ook een grens', zegt Aalbersberg. 'Ik ben ook vader en kan me ook voorstellen dat het je emotie raakt. Toch willen we geen eigenrichting. Niet in dat soort zaken. De kracht van ons land is dat we een rechtsstaat hebben en dat mensen zich moeten verantwoorden voor een rechter', aldus de hoofdcommissaris.

'Dat willen we ook niet met de liquidaties, dat we zeggen: 'laat ze elkaar maar afknallen'. Eigenrichting past niet in Amsterdam', vindt Aalberberg.