Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ongeveer 120 ideeën voor nieuwe scholen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 augustus 2015, 18.36 uur

Een Latijnse school, een school voor autisten en eentje die 50 weken per jaar open is. De plannen voor nieuwe scholen in de stad stromen binnen. Omdat het aantal leerlingen toeneemt, vroeg wethouder onderwijs, Simone Kukenheim, om nieuwe ideeën.

Zo'n 120 plannen voor nieuwe scholen zijn er ingediend. Van een atheïstische school tot een zen-school. Een aantal van die plannen zal ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Allemaal om het onderwijssysteem in de toekomst beter en passender te maken.

Een voorbeeld van een van de nieuwe plannen is Onze Amsterdamse School. 'Wij vinden het belangrijk dat de kinderen intrinsiek geïnteresseerd zijn. Dat willen we doen door vanuit thema's te werken. En de sociale praktijken in de school te houden en de echte wereld in te gaan doormiddel van excursies en experts uit te nodigen', zegt Nikita van Geemen van Onze Amsterdamse School. Martin Bootsma, initiatiefnemer van de Allan Turing School gaat uit er van uit dat er in de toekomst veel meer robots zullen zijn die niet te onderscheiden is van mensen. 'En dat vraagt in deze tijd om ander onderwijs', zegt Bootsma. Nog een andere initiatiefnemer pleit voor een brede school voor kinderen van 0 tot 18 jaar. 

Iedereen kan nu stemmen, en de 35 scholen met de meeste stemmen halen de tweede ronde. Om te voorkomen dat het dan alleen aan je netwerk-kwaliteiten ligt is er ook een vakjury. De jury kiest nog eens vijftien initiatieven uit. Uiteindelijk zullen er dan drie of vier nieuwe scholen in Amsterdam worden gesticht. Uiteindelijk zullen de scholen in 2016 of 2017 open gaan.