Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtelingen bezetten voormalig gebouw kunstacademie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 augustus 2015, 19.28 uur · Foto: Google Streetview

Een groep krakers die sympathiseert met vluchtelingencollectief We Are Here heeft een voormalig pand van de Kunstacademie aan de Dapperstraat in Oost gekraakt. Ze hebben de vluchtelingen uitgenodigd om gebruik te maken van het pand.

Sinds april verbleef de groep vluchtelingen, die al drie jaar door Amsterdam zwerven, de 'Vluchttoren' in Nieuw-West. Voor de zomer bepaalde de rechter dat de vluchtelingen dat pand eind deze maand moeten verlaten. Het pand aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat in West werd half april gekraakt. De groep verlaat dit pand nu naar eigen zeggen 'vrijwillig'. 

De actiegroep We Are Here heeft het voormalige pand van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten omgedoopt tot Vluchtacademie. Ze laten in een persbericht nogmaals weten dat ze de bed, bad, broodvoorziening niet toereikend vinden.

'Binnen de huidige bed, bad broodregeling worden mensen iedere ochtend op straat gezet, wat veel stress en onzekerheid met zich meebrengt. We Are Here roept op tot het opzetten van een 24-uursopvang zodat mensen tot rust kunnen komen en weer grip op hun leven kunnen krijgen', aldus We Are Here.

Het vluchtelingencollectief zegt vanmiddag contact te hebben gehad met de eigenaar van pand aan de Dapperstraat. Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid morgen verder contact hebben over de 'Vluchtacademie'.