Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Asielzoekers protesteren bij ambtswoning burgemeester

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 02.12 uur

Vluchtelingencollectief We Are Here zal vrijdag om 19.00 uur een demonstratie houden bij de ambtswoning van burgemeester Van der Laan op de Herengracht.

Hiermee wil We Are Here aandacht vragen voor de situatie waarin zij verkeren en de gemeente dringend vragen voor meer tijd om naar een oplossing te zoeken. Sinds zondag verblijft de groep in de zogenoemde 'Vluchtacademie', een voormalig schoolgebouw aan de Dapperstraat. 

De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten het pand weer uit, omdat het gebouw van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) is verkocht aan de gemeente. Het pand moet op 1 september leeg opgeleverd worden, anders krijgt de AHK een boete. 

'Met deze dreiging van de gemeente Amsterdam wordt ook We Are Here onder druk gezet. Als de groep geen extra tijd krijgt van de gemeente Amsterdam komt zij wederom op straat te staan', zegt een woordvoerder van We Are Here. 'Voor We Are Here is dit onacceptabel en zij geven aan het pand niet te verlaten zolang er geen oplossing is.'

'Politiek activisme'
Het is niet de eerste keer dat asielzoekers en sympathisanten demonstreren bij de woning van Van der Laan, in maart stonden ze er ook. Toen haalde de burgemeester hard naar sommige mensen in de groep uit. 'Ik zal ook alles doen om tegen politiek activisme te vechten. Jullie doel is om de Nederlandse wet te bestrijden. Dat is het verschil tussen jullie en mij.'